четвъртък, 31 май 2012 г.

Гьона (Giona)

Поредното гръцко пътешествие беше ориентирано към централна Гърция, също с идея да се слезе на юг към Пелопонес. Трябваше да започне с планината Гьона и най-високия й връх Пирамида (на снимката последния вдясно).
Пътят до там е над 600 км, като, както се оказа, атинската магистрала е силно изнервяща от един момент насетне, където представлява поредица от пункт за плащане, след това километър наистина магистрала и 10 километра крив път с ограничение 50, който завършва с пункт за плащане и пак отначало. Ето идея за пътя:

View Larger Map 
За късмет с ориентирането се справихме добре, над село Калоскопи, обявено за изходен пункт, хванахме много приличен черен път, по-който спестихме към 6 км от маршрута. Намерихме си и хубаво място за бивак с чешма.
На сутринта станахме с чуден червен изгрев над нас и ясно синьо небе, което обаче буквално за 10 минути си смени цвета към сив и половин час по-късно прикапа за малко.
Продължихме с колата не много, след това хванахме баира.
След първоначалното изкачване,  последвалото изнасяне в страни и отново по-стръмно изкачване, Пирамида ефектно се  показа.
 От долината под нея отвесната скала не изглеждаше да се извисява на 700 метра над нас, но въпреки това си беше точно така.

Пътеката ни изведе на една седловина източно от върха. Пред нас долу в ниското се виждаше хижа. В далечината - заливчетата на морето.
През целия път времето беше аха-аха да завали. Маранявата видимост не предвещаваще и хубави снимки. Но въпреки че припръска на няколко пъти, ни се размина.
От върха успяхме що годе да огледаме съседните планини, включително Вардусия, към която се бяхме прицелили за следващия ден.

Всички снимки
GPS track

Няма коментари:

Публикуване на коментар