сряда, 10 октомври 2012 г.

Франция 2012 (Chamonix, Mer de Glace)

С противоречиви настроения след Гран Парадисо се взе решение да продължим към Шамони (вместо връщането към Бернина), където имахме за довършване някои останали от миналата година маршрути.
Съвсем съзнателно избрахме да не минаваме през тунела Мон Блан и се насочихме на север от Аоста към прохода Свети Бернар (Great St Bernard Pass). През него щяхме да се прехвърлим в Швейцария, след това във Франция.
Очакванията от това пътуване, поне моите, се оправдаха напълно - изключително панорамни, иделно поддържани високопланински пътища в Италия, далеч по-зле в Швейцария, но пък гледки - да ти се замае главата.
И пристигнахме в Шамони.


Заради някакъв планински маратон в района, къмпингът, в който бяхме отседнали миналата година бе пълен, като изключим няколко затворени места край оградата. Наложи да вземем компромисното решение да оставим колите отвън и да пренасяме багажите на ръце.
Маршрутът за следващия ден бе ледника Mer de Glace. Идеята бе да се разходим до панорамната площадка, докъдето стигаше и зъбчатата железница, след това да се върнем по обходна пътека.


Самият маршрут беше много приятен, единственото лошо беше неподходящата за снимане светлина - небето отвсякъде бе едно неразличимо сиво. Пти Дрю, и Гран Жорас и още безброй знайни и незнайни ...

Линк към всички снимки
Линк към GPS трака

Няма коментари:

Публикуване на коментар